+
-

WARSZAWA DA SIĘ ZJEŚĆ

Cena rynkowa brutto:
64,99 zł
VAT:
5%
Wydawnictwo:
Kategorie:
EAN:
9788366939707
Liczba stron:
240
Rodzaj okładki:
TWARDA
Data premiery:
2021
Format (szer/wys):
170X245
Dostępność:
dostępny
Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką „Zygmuntówkę”. Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami. Od powstańczej „plujki” po krem z białych warzyw a la Magda Gessler.

Przez 900 lat od założenia miasta stołeczna kuchnia ulegała różnym wpływom. Dzisiaj znajdziemy w niej i wspomnienia po żydowskiej dzielnicy, i kilka dań, które przywędrowały tu wprost z Paryża wraz z królewskimi kucharzami, i nawet spuściznę po czasach rosyjskiego zaboru. Wszystko to tworzy zaskakująco eklektyczny, ale i wyjątkowo smakowity misz masz.

Ta książka to podsumowanie tego, za co kochają stolicę nasze podniebienia.

52 przepisy na dania związane z tym miastem i 52 historie, które sprawią, że waszym marzeniem stanie się jedno: wsiąść do pociągu byle jakiego i zasiąść przy stole w warszawskiej restauracji. Albo też... stworzyć „małą Warszawę” u siebie w kuchni.